Karadeniz ne Lazdır, ne Rumdur; Karadeniz Türk’ün yurdudur!
1 sayfadaki 1 sayfası
Önce şunu bilmek gerekiyor ‘’Lazlar Türk mü, değil mi?’’ Lazlar Türk değil Kafkas kökenli bir halktır. Genel görüş Gürcü kökenli olduklarıdır. Karadeniz’de nüfusları en fazla 200 bin en az 80 bindir. Pazar, Ardeşen, Çamlıhemşin, Fındıklı, Arhavi, Hopa ve Borçka’da yaygın olarak yaşarlar. Yani Artvin ve Rize haricinde Lazların Karadenizle alâkaları yoktur.
1204’e kadar 3 tane Laz beyliği Doğu Roma’ya bağlı olarak varlıklarını sürdürüyorlardı. 1461’den sonra bölgeye Türk iskanı başlamasıyla birlikte buradaki Lazlar İslâm’ı seçtiler ve yaşamlarını bu şekilde devam ettirdiler.
Lazların Türkler haricinde kendilerine has bir dili vardır. ‘’Celdum, cittum…’’ bunlar Lazca değil Türkçe’nin Karadeniz ağzıdır. Lazlarla bir alâkası yoktur. Zira lazca’da ‘’geldim’’ sözcüğünün karşılığı ‘’komopti’’dir.
Karadeniz’e yerleşen Türk boyu Çepniler’dir. Doğu Karadeniz’de Kıpçak yerleşimi de görülür. Yıllardır Karadeniz Türk’üne Laz muamelesi yapılıp asimile edilip benliklerini yitittirmek ve ileride doğacak başka bir bölünmeye yol açılmak istenmektedir.
36 Etnik unsur yalanıyla, Yörük’ü, Azer’i, Gagauz’u, farklı bir millet olarak göstermeye çalışanlar tabir-i caiz ise ülkemizdeki turistlerden daha az olan bir halka etnik unsur muamelesi yapıp tüm Karadeniz halkını Laz olarak göstermek istemektedirler.
- Mert KILIÇ
1204’e kadar 3 tane Laz beyliği Doğu Roma’ya bağlı olarak varlıklarını sürdürüyorlardı. 1461’den sonra bölgeye Türk iskanı başlamasıyla birlikte buradaki Lazlar İslâm’ı seçtiler ve yaşamlarını bu şekilde devam ettirdiler.
Lazların Türkler haricinde kendilerine has bir dili vardır. ‘’Celdum, cittum…’’ bunlar Lazca değil Türkçe’nin Karadeniz ağzıdır. Lazlarla bir alâkası yoktur. Zira lazca’da ‘’geldim’’ sözcüğünün karşılığı ‘’komopti’’dir.
Karadeniz’e yerleşen Türk boyu Çepniler’dir. Doğu Karadeniz’de Kıpçak yerleşimi de görülür. Yıllardır Karadeniz Türk’üne Laz muamelesi yapılıp asimile edilip benliklerini yitittirmek ve ileride doğacak başka bir bölünmeye yol açılmak istenmektedir.
36 Etnik unsur yalanıyla, Yörük’ü, Azer’i, Gagauz’u, farklı bir millet olarak göstermeye çalışanlar tabir-i caiz ise ülkemizdeki turistlerden daha az olan bir halka etnik unsur muamelesi yapıp tüm Karadeniz halkını Laz olarak göstermek istemektedirler.
- Mert KILIÇ
Similar topics
» Türk ülkesinde Türk fakir Türk kimsesiz
» Timur Davletov - Kadim Türk Tarihi, Türk İnancı, Türk Kültürü
» Kırgız öğrenciden Karadeniz fıkrası
» Diyarbakır...dört Türk devletine başkentlik yapmış kadim Türk şehridir
» Türk “kavramını daha çok Bizans'lıların Türk'lere hakaret ettiği sahne
» Timur Davletov - Kadim Türk Tarihi, Türk İnancı, Türk Kültürü
» Kırgız öğrenciden Karadeniz fıkrası
» Diyarbakır...dört Türk devletine başkentlik yapmış kadim Türk şehridir
» Türk “kavramını daha çok Bizans'lıların Türk'lere hakaret ettiği sahne
1 sayfadaki 1 sayfası